Belfast: Titanic och graffitiväggar


Henry är familjens Titanic-expert och eftersom han älskar Titanic så mycket (och det är ett intresse han har haft i 1,5 år) så tog vi honom till slut till Titanics födelseplats till hans födelsedag. Dagen spenderades först på Giants causeway (på grund av tidsbrist på grund av kostnaderna här) och sedan bodde vi i lägenheten med utsikt över varvet där Titanic byggdes. Det var vackert med soluppgång över bockkranarna H &W i Titanic quarters.


Alldeles vid varvet har en minnesplats byggts i, vad vi tycker, är ful modern konst-stil. Det är meningen att det ska föreställa stjärnan från White Star Line och isberget, men jag föredrar byggnadsstilen från Titanics tid. Muséet är väl värt ett besök. Vi köpte det stora paketet med guidad tur, extra besök på WhiteStarLinebåten SS Nomadic och olika attraktioner.


Själva utställningen är interaktiv med många bilder och till om med en bergochdalbana i slowmotion som påminner om den som finns i filmen Idiocracy. Detta var säkert ett oerhört dyrt projekt som av döma av hur de har spenderat pengarna säkert betalades av någon annan och inte för att gå med vinst. Hursomhelst så uppskattade vi allihop den guidade turen och det var något alldeles särskilt att se markeringarna där Titanic byggdes, hur enormt stort detta fartyg faktiskt var och vilka krafter som lagts på att bygga det. Det var absolut värt ett besök att åka dit.

Fartyget SS Nomadic användes för att transportera passagerarna till de stora fartygen som tex Titanic. Hon byggdes 1911 och används idag för utställningen.

Bagage på SS Nomadic

Man kan prova på att försöka styra SS Nomadic.

Presentbutiken i museet har exakt allting med Titanic på. Till och med te, choklad och bebiskläder. Winston fick en kompass och Henry ett mynt.

Salen där Titanic ritades upp.

Varvet där Titanic och Olympic byggdes.Såhär stor var Titanic.

Nästan inget kunde vi finna om exakt varför Titanic sjönk men det gör ingenting för vår lille expert har redan talat om för oss att det är den dåliga kvaliten på stålet och i kombination med att det brann i kolkammare som stålet försvagades och det därför blev hål på det när Titanic krockade med isberget. Utställningen skildrade mest känslorna och förväntningarna med Titanic inte så mycket om det tekniska.

Foto på när Titanic sjösattes. Det tog drygt en minut.

Under vår sista dag innan vi begav oss igen ville jag titta på stadens politiska graffiti-målningar. Först gick vi till “fel” graffitivägg. Den låg i centrum någonstans men det var rätt coola målningar ändå och vi kunde se St Annes CathedralMcGurk-baren som bombades, och roliga antikvariat och caféer. Det var Shankill Road man skulle gå på för att se de politiska väggmålningarna men vår tid rann ut så vi fick köra där på vägen till flygplatsen istället utan att stanna. Några av graffitimålningarna där lyckades jag iallafall få med på bild. 

St Annes Cathedral.

Inuti. Vi lade märke till att det inte var bänkar utan stolar man skulle sitta på och att de hade olika kuddar.

Det skulle vara önskvärt om de kunde göra reklam för Bitcoin istället med den översta målningen när de ändå har skrivit BTC.

Så brittiskt det kan bli?

En annan kyrka som såg ut lite som en raket.

Den här gatan verkade vara Belfasts gayklubbdistrikt där det fanns flera regnbågsflaggor och den här tjusiga målningen.

McGurk-baren och minnesplatsen för de som omkom i bombningen.

Mittemot McGurk.

De brittiska skolorna ser ut som vad de är med de höga staketen.

Jag gissar att den här målningen handlar om “den stora svälten”.

Bilderna nedan är tagna från bilfärden på Shankill Road.

Jag tyckte Belfast verkade vara en “rå” men mysig stad ändå. Lite som Göteborg. Vacker natur runtom, hamn-miljö och ganska slitet.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gustav
6 years ago

Wow! Nu sålde du in Belfast än mer för oss. Verkligen varit sugen på att åka dit. En spännande stad med en väldigt spännande nutidshistoria. Blir Sarajevo nu i mars, känns också häftigt med lite samma tema men en helt annan kultur. Nästa gång kanske Belfast 🙂

/Gustav från The Whole Map