Hemskolning och alternativ utbildning på Malta

Vi har spenderat nästan en vecka på Malta och bland annat träffat och skrivit till hemskolare här. De har berättat vad de vet så här är min sammanfattning av vad jag har förstått gäller på Malta:

Vi råkade bo i Marsaskala av en slump utan att veta att familjerna på Malta brukade träffas där. Så när jag ville undersöka saken och kontaktade hemskolarna bestämdes träffen där vilket var skönt för oss med några minuters promenad. I Marsaskala finns en liten hamn, lekplats, liten strand och en stor park för familjer som heter “Family Park”.

Jag fick bland annat veta att hemskolning inte är tillåtet och att alla privata skolor måste följa deras skolplan. Alltså ganska likt det svenska systemet men utan de hårda konsekvenserna där. De flesta av de ca 450000 som bor här vet inte vad hemskolning är och de som har hört om det ser det oftasts som negativt.

Det finns inga malteser som hemskolar här enligt hon som är den drivande personen bakom rörelsen här. De som bor här är skrivna i något annat land och låtsas bo där. De är 3 familjer som faktiskt bor och hemskolar på huvudön och 5 familjer på Gozo. Det kommer och går nya “worldschoolers” hela tiden.

Alla familjer som hemskolar är utländska eller har en förälder som är utländsk. De som jag har träffat har inga problem med hemskolning eftersom myndigheterna inte bryr sig så mycket om den stora mängden expats här (ungefär 20000). Bara de betalar skatt är de glada. Det finns en familj som anmälde sig som hemskolare som är från Sydafrika och fick tillstånd att hemskola här eftersom de inte bor här permanent. Ingen annan har gjort det vad de vet. Alla andra föredrar att befinna sig under radarn.

Kärngruppen som består av 2 familjer jobbar för att förändra systemet. Om en månad kommer organisationen “hdsla”s chef hit och de hoppas få till ett möte med utbildningsministern. Malta är en liten ö-nation så egentligen finns det potential för utbildningsfrihet.

Eftersom de är så få som faktiskt hemskolar här så finns det ingen organisation bakom såsom ett “Homeschooling Coop” eller fasta aktiviteter. Däremot har de träffar och arrangerar events då och då.
De 3 familjer som jag pratat mest med försöker hitta ett annat land att flytta till och vill ha en gemenskap. De bor här antingen för att de har familj eller pga det sköna vädret.

Ingen av hemskolarna jag har pratat med vill sätta sina barn i skolan här. Privata skolor måste följa skolplanen och tvinga barnen att göra prover precis som vanliga skolor. Skillnaden mellan privat och statlig är i princip obefintlig. Den enda skolan som verkar lite friare är den internationella. (men den är dyr)

Om man vill träffa hemskolarna eller höra mer med dem bör man gå med i Facebook-gruppen. Här är en lista på “Friskolor”. Obs alla måste följa den maltesiska skolplanen utan de dyra internationella. Montessori finns enligt hemskolarna bara för dagisnivå. Här hittar man gruppen för svenskar på Malta. Mer resurser för Malta för frihetliga finns i Maltatrådarna på Bubb.las forum för medlemmar.

5 pojkar i ungefär samma ålder hade kul tillsammans medan vi vuxna plus bebis pratade hemskolning.

Här är mina plus och minus (så som jag upplever det under detta vinterbesök) på Malta:

+ Vädret. Jätteskönt att slippa vinterkläder. När det är soligt på vintern kan man gå med en tunn tröja. Temperaturen är runt 15-18 c. Vattnet är 15 c.
+ Malteserna som vi har träffat har varit trevliga och hjälpsamma.
+ Skön internationell vibe. Många svenskar.
+ Havet. Vackra turkosa nyanser. Stora härliga vågor och frisk vind. Finns möjlighet till olika vattensporter.
+ Den färska delen av maten. Färsk och lokalproducerad frukt och grönt och fisk från havet.
+ Relativt billigt att flyga till olika länder.
+ Bra stämning för entreprenörer och frihetliga
+ Låga skatter för företagare.
+ Engelska är ett huvudspråk och det finns mycket i kulturen från Storbritannien som gör att en svensk känner sig lite mer hemma.

– Trafiken! Spenderade en halv dag att försöka åka till Gozo. Det var 28 km..Svårt att ta sig till olika ställen pga trafiken så det är svårt att hitta på saker om man behöver ta sig någon annanstans. Nästan omöjligt att hitta parkeringsplatser.
– Dålig infrastruktur för lokaltrafik. Inga spårvagnar, tåg eller biltunnlar. De har en hel del att fixa där.
– Brist på hemskolare och frihetliga skolor.
– Maten. Mycket är importerat och dyrt.
– Avsaknad av växtlighet och natur. Det är en “sten-ö” utan sjöar, floder och skogar. Det finns däremot blommor, kaktusar och små odlingar på landsbygden
– Klaustrofobisk känsla. Mycket bebyggelse på liten yta. Hus. människor och spår av människor nästan överallt. Gozo har jag hört ska vara bättre med mer natur.
– Dåligt vatten. Vi har blivit avrådda att dricka kranvattnet och ens använda det för att koka men när jag kollade upp det är vattnet här desalinerat och inte farligt att dricka i små mängder. Det smakar inte gott och det känns ganska miljöovänligt att köpa så många flaskor,
– Ganska smutsigt och oorganiserat. Alla på gatan där vi bor ställer sina soppåsar rakt på gatan så att de vilda katterna river upp dem.
– Det finns inte mycket barn här faktiskt. Har inte kollat upp statistik men man ser inte många. Lekplatser och områden att cykla på är få. Stränderna vi har varit på är antingen små eller har klippor där man inte direkt kan slappna av på med små barn.
– Kostnaden. Mat tycker jag kostar ungefär lika mycket som i norra Europa. Men Lidl finns iallafall. Äta ute kostar ungefär 11 eur för en maträtt och ca 2-3 eur för en dricka. Boende och el är dyrt. Det finns ingen produktion nästan (eftersom det är en sten-ö) så mycket importeras.
– Man får inte spola ner toapappret.
– Det är som barnen sa. Beige. Husen , gatorna, hela ön.

Så sammanfattningsvis kan jag säga att Malta har mer minus för oss men att det finns mycket vi gillar här också och det var särskilt roligt att få träffa hemskolarna och svenska libertarianer här. Om man inte använder bil och bryr sig om naturen så mycket och det inte är viktigt med en stor hemskolnings-gemenskap tror jag att man kan trivas rätt bra.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
6 years ago

Hej, vi har bott på Malta och jag har pendlat mellan Malta och Sverige i fyra år, SYND att ni fått en massa dåliga erfarenheter, framförallt när det kommer till barn, då Malta har suveränt fina lekparker och barn som är ute varje eftermiddag fram till midnatt (inte vintertid dock, och det är ju vintrigaste tiden där nu). Jag rekommenderar er ett besök tillbaka i april för att få en mer rättvis bild av ön, januari och februari är den rätt trist på. Trafiken håller jag med om, däremot går det otroligt mycket bussar över hela ön (som bara är… Read more »