Midsommar och vetenskap i Brno


Vi har inte firat midsommar sedan 2014 eftersom vi lämnade Sverige och inte har befunnit oss på sådana platser där det finns tillräckligt mycket svenskar för att ordna ett firande. Jag ville egentligen ta familjen till Sverige men nu gick det inte så då letade jag efter andra alternativ. Det fanns ett firande i Berlin men det skulle vara för mycket för vår knapra nomad-budget så vi fick titta på mer ekonomiska alternativ och upptäckte att det skulle finnas ett i Brno som ligger 2,5 timmars tågresa bort från Prag. Brno av alla ställen. Det var märkligt eftersom det finns så pass få svenskar här överhuvudtaget. Det är Tjeckiens andra största stad. Här finns även ett vetenskapscentrum vi ville besöka så om det inte skulle vara ett ordentligt firande kunde vi fortfarande hitta på något annat. Så vi begav oss helt enkelt mot Brno för att söka oss till midsommaren och vetenskapen.

“Midsommarstång”

Detta midsommarfirande ordnades av organisationen “Skandinavsky Dum” (Skandinaviska huset) ihop med en kör-förening. (Tjecker som sjöng på svenska). De hade tagit med sig en liten midsommarstång, picknick-filtar och picknick-mat från IKEA. Det var kanske runt 40 personer som kom. De flesta var tjecker och ungefär 2 till svenskar och några tyskar. De som inte kunde små grodorna (vilket var de allra flesta) fick ett papper med sång-text. Sen hoppade vi (jag och Edward) omkring bredvid stången med de andra. Winston, Henry och Paul vägrade. Pojkarna badade i dammen istället. Henry hade ramlat i med alla kläderna på så det var lika bra.I brist på ängsblommor gjorde jag kransar åt Winston och Henry av kirskål som växte under träden. Resten av deltagarna hakade på men gjorde kransar av trädgrenar dekorerade med blommor som de hade med.

Picknick-bord med svenska delikatesser från IKEA såsom sill på burk, knäckebröd och kanelbullar. 

Bilden talar för sig själv.

Den tjeckiska kören sjunger “en blomstertid nu kommer”

Pojkarna hade hittat en kompis som de lekte nerf-krig med och lekte med deras båtar i dammen med. Efter att ha ramlat i med alla kläderna bytte Henry till badbyxor och hoppade in igen. Winston också.

Brno är en ganska sliten stad som verkar vara påväg att moderniseras. Eftersom öl är viktigt i Tjeckien så finns det såklart bryggerier. Det här var en av bryggeri-restaurangerna.

Det finns många trådbussar här.

VIDA Science center

Det första vi gjorde i Brno var att ta oss till vetenskaps-centret “VIDA“. Det såg nytt ut och fanns så många roliga experiment att vi inte hann färdigt utan bestämde oss för att komma hit en dag till. Den första dagen gjorde vi nästan alla experiment. Det fanns en bygg-hörna i slutet av lokalen också där pojkarna byggde båtar i frigolit som de beskärde med en het metalltråd. Det fanns en liten pool att köra runt båtarna i. 


Den andra dagen gick vi på en kemi-show. Under showen kom jag på att det här var mer experiment än under hela min skoltid. Temat hette “pang” på tjeckiska och handlade om olika experiment under det temat, bland annat fick vi uppleva en vätebomb och hur en laserstråle kunde göra sönder en mörk men inte en ljus ballong. Det var verkligen roligt att vara där och värt att komma till Brno bara för vetenskaps-centret. Om vi hade bott i Brno skulle vi definitivt ha årskort. Det kostade bara 490 tjeckiska kronor för en hel familj. (ca 200 SEK). Se filmerna nedan om vad man kan hitta på där. 
Vi åkte fram och tillbaka till Brno genom att bara köpa biljetter direkt på tågstationen. Det kostade ungefär 750 kr tur och retur för hela familjen. Det går tåg minst en gång i timmen verkar det som och det tar ca 2 h 20 min.

Restaurangvagnen har riktigt kök och serverar riktig mat som t.ex. gulasch och snitzel till rimliga priser. Min mat kostade ungefär 50 SEK. 

Det fanns fat-öl på tågpuben men Paul beställde en mörk Kozel för ca 15 SEK.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments