Stromboli

Stromboli
 
Stromboli är vulkanön som stiger upp som en rykande 926 meter hög kon ur havet. Den är vulkanen som aldrig slocknar. Där man garanterat kan bevittna vulkanisk aktivitet och för den skull kunna göra det i lugn och ro utan någon större risk. 
 
Här möts man av en unik vildhet och skönhet som man inte kan hitta någon annanstans. Det är märkligt att man inte hör talas om Stromboli så ofta som resmål. Ön blev faktiskt känd genom Ingrid Bergmans romans med Roberto Rossellini när filmen “Stromboli – guds land” spelades in 1949. 
 
Namnet Stromboli härstammar från det grekiska ordet Stronguli som har givit namn åt den på grund av dess kon-aktiga form. Stromboli är en av 3 aktiva vulkaner i Italien som ligger mellan den europeiska och afrikanska kontinentalplattan. Den är 2700 meter hög om man räknar från havsbottnen. Ständigt hörs små explosioner från toppen där 3 kratrar är belägna. Små moln av aska söker sig uppåt mot himlen. Denna form av vulkanisk aktivitet har gett namn åt “stromboliska” explosioner. 

Här bor ungefär 500 personer och här finns inga bilar. Ön är så långt man kan komma från civilisationen på Sicilien. Det är den eoliska ön som ligger längst bort. Det finns ingen polis och ingen gatu-belysning. Man får ta med sig ficklampa eller använda mobilerna. Det finns en liten liten skolbyggnad som rymmer alla årskurser och en liten liten lekplats utanför.
 
 
När båtarna från Sicilien kommer med proviant och passagerare verkar det bli kalas vid båtläget. Då kommer lokalbefolkningen och möter upp. Flakmopederna står på rad och väntar på att hämta det som ska hämtas upp. Det kostar ungefär 3-4 gånger mer att handla i affärerna här än på fastlandet.
 
 
Vi bokade ett Airbnb-boende för två nätter men efter att vi inte kunde sova nästan alls i den 5-gradiga kylan i huset som inte hade någon uppvärmning avbokade vi den sista natten och hittade till det fantastiska lägenhetshotellet Il Gabbiano som både var billigare än huset vi hyrde genom Airbnb, hade mycket trevlig och hjälpsam personal och som gärna skulle få 5 stjärnor av mig. 
 
Ett av två sovrum i lägenheten.

 

Kök.
Utsikt från balkongen.
 
Det var lite för kallt att bada i poolen!
 
Strombolis vulkanjord är bördig. Här växer mycket.

 

Se storleken på citronerna!

 

Vulkan-graffiti.

 

Det blommar för fullt.
 
Här är sanden svart av lavan.
 
I bakgrunden syns den lilla klipp-ön med fyren på. Strombolicchio.

 

Vi hittade konstiga blåa varelser på stranden som var som maneter fast hade små segel.
 
Vi tog reda på vad de hette. Det var Velella velella. Bidevindsseglare. Ett vackert namn för ett vackert djur.

 

Winston tar med en hem och visar pappa!

 

Bidevindsseglare är besläktade med portugisiska örlogsmän men är inte giftiga. Vi gjorde lite strandkonst av några.
 
Man kommer till Stromboli för att vandra på vulkanen. Vi var här första gången när Winston var 1 år och Henry var stor som en ärta inuti min mage. Då ammade jag Winston på sluttningen vid Sciara di Fuoco (eldens gata). Den här gången var annorlunda. Nu är barnen 4 och 5 år. För små för att gå på riktig vulkan-trekking. (Magma trekking har minimigräns på 6 år och att barnen måste kunna gå själv). Så vi gick på vår egen tur.
 
Här och där ser man små katolska altare. Det påminner lite om hinduismen i Indien tycker jag.

 

Strombolicchio i bakgrunden.

 

Stromboli är brant. Det som ser vitt och litet ut är faktiskt vågorna som bryter mot klipporna nedanför.
Sciara di fuoco. 
 
Man ta en vanlig halsduk och knyta som de gör i Laos när man inte har något annat att bära en trött 4-åring i!

Aska från en explosion. Det kommer små moln av aska med jämna mellanrum.
 
 
 
Efter 3 nätter åker vi tillbaka till civilisationen igen!


Resetips

 
Stromboli är ön högst upp där det står “Ginostra” som är den andra staden där. Färjorna går från Milazzo. Det finns många andra vackra öar att besöka. Vi har varit på Salina också där de filmade Il Postino. Det finns en ö som luktar prutt som heter Vulcano och en stor ö som heter Lipari där man får byta till färjan till Stromboli. Det går att åka hit året om men tänk på att det kan vara stormigt på vintern och att färjorna kan ställas in då. Ta gärna med mat då det är dyrt att handla här. Alla hus har inte uppvärmning här (vilket är lite märkligt då de skulle kunna använda bergvärme från vulkanen?) så det kan vara bra att kolla upp om huset eller hotellet har uppvärmning på vintern. På sommaren är det rätt dyrt att åka hit eftersom det är högsäsong då. Vi rekommenderar verkligen att bo på Il Gabbiano. Jag tycker att man behöver minst 2-3 dagar för att njuta fullt av Stromboli.
 
Tycker du att artikeln kan vara till nytta för någon annan? Dela gärna! Har du synpunkter på artikeln eller vill säga något? Kommentera gärna! Jag svarar på alla frågor.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments