En guldgruva, en anarko-kapitalist och Lilla Prag

Längst ner i det allra bortersta Polen i en liten landsnutt som sträcker sig in i Tjeckien finns en stad som heter Kłodzko. Den kallas också för “Mala Praga” (Lilla Prag) för att staden ser ut som ett litet mini-Prag med sina tinnar, torn och kullerstensgator. Området har faktiskt tillhört Tjeckien innan tills inte för länge sedan så det är inte så konstigt. Här finns stora skogar och mycket fiske. Öring är populärt. Det finns också fina skidbackar. Tydligen är det ett mecka också för de som är intresserade av ånglok. I närheten av Kłodzko ligger en guldgruva som heter Kopalnia Złota w Złotym Stoku som är en gammal guldgruva som stängdes på 60-talet. Här finns det ungefär 5 gram guld per ton i gnejs-stenen så det är inte bara att leta guldklimpar utan man måste smälta stenen för att få ut guldet. Någonstans långt nere i gångarna finns det 60 skelett från gruvarbetare som stängdes inne när en del av gruvan rasade ihop. 
Vi fick lite guldkant på tillvaron genom att av en slump anlita en engelsktalande guide som hette Arek som vi genast märkte inte bara var guide utan även anarko-kapitalist vilket kanske inte är så konstigt eftersom anarko-kapitalister brukar vara intresserade av guld (och bitcoin). Så det blev inte bara en guidad tur utan även lite diskussion om guldpriser och guld vs bitcoin och om de svenskar denna person träffat som lämnat Sverige pga omständigheterna där nu. För den som vill veta mer om varför vi är intresserade av guld och bitcoin rekommenderar jag att läsa igenom lite artiklar på Mises.se. Guld är ju inte bara till för att prydas med – och i vårt fall inte alls eftersom vi inte ens har vigselringar – guld har väldigt speciella egenskaper och är en valuta. Här finns lite intressant läsning om man vill veta mer. 
Varför jag tycker guld är värdefullt är för att människor litar på guldet – det har haft värde för människan under lång tid – därför kommer värdet bestå (och pga egenskaperna). Däremot vanliga papperspengar.. det får mindre värde ju mer som trycks. Därför kommer den som sparar pengar i pappersform (fiat currency) och som tror att man får något i pension bli förlorare medan den som sparar i guld inte kommer bli det. Bitcoin däremot är en säker kryptovaluta som ökar i värde ju mer folk litar på det. Och ju mer det används. Vi erbjuder till exempel betalning med bitcoin i vår webbshop Hamaca. Värdet kommer att öka i takt med att folk slutar lita på papperspengar. Det är lite av mina tankar iallafall!
Liten film om vår dag!

Guldgruvan här är också en guldgruva för barn. Vi vaskade fram lite pyrit! (som såg ut som guld)

Vi hade sett en Youtubefilm om hur man vaskar innan så vi fick fram rätt mycket pyrit – även det som andra missat att hitta.

Vi och vår guide vid den övre ingången till gruvan.

Det fanns jättemånga tunnlar och lite tågräls här.

Väldigt barnvänligt med kul gruvtåg som man fick åka på!

Bara en turistgrej men roligt var det iallafall.

Det fanns en samling roliga skyltar. Det står ungefär att rör inte maskinerna medan de är igång – då får man torka rumpan med armbågen!

Ute i skogen fanns det ett ställe som serverade färsk öring som man kunde fiska själv om man ville, med lekplatser och djur.
Bron över floden i Kłodzko med kyrkan i bakgrunden.
Inuti kyrkan. Här fanns munkar i medeltida brun outfit.

Winston beställde en jättestor antipasti på den italienska restaurangen. Han åt nästan allt.

Torget i Kłodzko.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ulrika
7 years ago

Detta är en kommentar skrivet på mobilen!

www.marvelicious.blogg.se

Vilket fint litet ställe! 🙂