Tankar kring påtvingad läroplan och demokrati i Sverige

En sak som jag har svårt att förstå är att så få ifrågasätter skolplikt. Att tvinga barn att gå i en skola som måste hålla sig till en statlig läroplan utan att det finns något annat alternativ. Det är som att den absoluta majoriteten inte tror att det finns något annat utan att det är så här det måste vara och att de som har bestämt reglerna vet bäst. Det är precis det de lär ut i skolan under 12 års skolgång så att man inte ska ifrågasätta det så det är nog inte så konstig att de flesta tänker så. De har ju blivit stöpta i den formen! Vi är få som tänker utanför ramarna men vi kan plantera ett litet frö i våra medmänniskors tankar, och förhoppningsvis kan vi få fler att förstå att skolplikten är omoralisk.

Det vore en helt annan sak såklart om majoriteten kunde låta bli att lägga sig i hur andra gör med sina barns utbildning men när de uttrycker att det behövs en skolplikt för att tvinga andra – då blir jag riktigt mörkrädd. Det är underförstått att det är okej att använda våld. (genom att framröstade politiker bestämmer lagar som de som har röstat fram dem därmed stöder och resulterar i våld om man bryter mot dem.)

Det mest bekymrande är att många som skulle vilja hemundervisa som jag har haft kontakt med genom sociala nätverk och träffar i Sverige liksom tror att demokratin kommer lösa det här – att man måste påverka politikerna så att hemundervisning och fria skolor tillåts igen. Det de inte förstår är att  demokrati innebär att det är den stora massan som har röstat för något som bestämmer. Och att den stora massan inte gillar alternativt tänk som att ta hand om sina barns egna utbildningar eller driva skolor som är för “radikala” för det svenska skolsystemet. Jag gjorde en podcast på engelska med min man om det. Hör här och säg gärna din mening (och argumentera för din sak) i kommentarsfältet nedan!


Lyssna på Youtube:

Lyssna på Soundcloud:

Vill du veta mer kan du gå in på skolverkets hemsida och söka efter läroplanen och läsa på där om normer och värderingar, samt läsa på vad de säger om skolplikten också.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kallle7
7 years ago

Oroa dig inte, även det där systemet havererar snart. Det fattades 5000 lärare nyss, precis vem som helst kan bli lärare och ingen lär sig längre något när de väl är i skolan med en lärare. Inom kort lär ju även soc och rättsväsendet haverera, politiker styrda av media har låtit sig luras till självdestruktion av samhället genom överbelastning och..Hm..värderings-förvridning. Det blir något annat efter det där, förhoppningsvis något bättre, men jag tvivlar, då jag misstänker att haveriet är en del i någons plan. Jag är verkligen programmerad slav till det här samhället, förstod redan i klass 1 att det… Read more »