En tripp till Liberland

Vår sommar har innehållit en hel del roadtrips och resande – trots att vi faktiskt planerat att vara lite mer bofasta just nu iallafall här i Prag. Vår flytt till lägenheten i Holesovice har fördröjts mer och mer – eftersom personerna som hade den innan inte kunde komma överens om hur de skulle göra mellan dem. Vi bestämde för att det var nog med daltandet och sa att ni får fixa det här tills dess att vi kommer tillbaka så åker vi på semester sålänge.

Vart skulle vi ta vägen? Det är högsommar med priser satta därefter på semestermålen. Vi har redan haft nog som det är med olika former av utgifter så reskassan var skral. Då dök det upp en tanke – det fanns en alternativ semester-resa vi verkligen hade velat göra som skulle passa in på våra kriterier 1) körbart från Prag 2) tillräckligt intressant för att mätta vår äventyrshunger 3) inom vår budget 4) passar som bildande worldschooling-utflykt för våra barn.

Och vad skulle annars passa in på det här om inte en resa till Liberland?

Det här lilla nya landet har kommit till enligt de regler som finns så det är ett riktigt land, men stöter såklart på motgångar eftersom många länder som tycker att det är ett hot. (tänk om fler människor skulle sätta ihop en våg av skapande av nya länder – det skulle ju vara slutet för en centralstyrd stormakt!)

Liberland är ett område som Vit Jedlicka claimat då det inte ägdes av någon. Liberland är en “ö” som ligger i floddeltat mellan Kroatien och Serbien. Den är ungefär 7 km2 stor. Ingen bor här men det finns några övergivna hus.

Självklart har vi lagt till oss på intresse-listan att bli medborgare i Liberland när vi först fick höra talas om det för över ett år sen.

Så vi tog kontakt med presidenten Vit Jedlicka på bitcoin-navet Paralelni Polis. (Hans första intryck av oss var såklart en NERF-kula i ryggen från våra små rebeller) men så är det att vara förälder och han har själv blivit förälder för inte sålänge sen så det är bara att vänja sig!

Hursomhelst fick vi höra att de skulle åka ner till Liberland med en journalist och sa att vi kunde hänga med så vi packade bilen och körde ner en dag tidigare än dem. För att bilresan inte skulle bli för lång för barnen.

Och för att hinna se något intressant på vägen. Som att bo i en random Ungersk by som såg ut som en scen från ett halvsekel sedan. Och ta en titt på samlingen av de kommunistiska statyerna utanför Budapest.

Det finns ett community med Liberland-entusiaster i den serbiska byn Bezdan som finns där för att sprida medvetenhet och som väntar på den dagen då de kan flytta in. Serbien bryr sig inte så mycket om Liberland. Därför finns Liberland-aktiviteten här. Kroatien däremot är lite som en storebrors-stat. Kroatien är inte lika laidback som Serbien. Kroatien är EU med en jättestor gränskontroll trots att Serbien har en liten barack vid gränsen där det bara får plats en gränspolis. Den Kroatiska polisen arresterar folk med jämna mellanrum tex Vit och andra personer som försöker ta sig in i Liberland. De patrullerar floden så att ingen ska kunna ta sig över. Vi kunde inte ta oss in i Liberland men vi hade ett mycket spännande äventyr ändå med Vit, 3 journalister, 1 amerikansk business-man, lite liberland-folk och lite tjecker, serbier, ungrare och kroatier som var engagerade i Liberland.

Vi gjorde en studie-resa till den Kroatiska gränsen där de höll oss i över 3 timmar eftersom Vit var ett “hot” mot freden och hade med sig farligt material. (en bitcoin-bankomat, Liberland-klistermärken och en broschyr om Liberland som exempel). Note to self: ta med sig lite tält, grill och musik till nästa gång. Det här stället skulle passa bra för en festival 🙂

Vi åkte också off-road i presidentbilen som var en Lada med fyrhjulsdrift, och tog oss in en hemlig väg i Kroatien och kollade på Liberland och gick på en Serbisk by-festival.

På vägen tillbaka till Prag besökte vi vänner och nya digitala nomad-familjer i Zagreb och tog oss tillbaka genom det storslagna landskapet bland bergstopparna i Slovenien och Österrike. Vi passade på forsränna lite i sagostaden Cesky Krumlov också.

Här är en liten film om Liberland och lite semesterbilder.

Tidningen Politico gjorde ett reportage där vi också är med. Artikeln är faktiskt ute idag.

Budapest – “Memento park”
Vår lilla “karavan”. Den röda bilen är Liberland-bilen.
Typiskt serbiskt på landet.
Familjen King med presidenten Vit Jedlicka.

För att ta reda på mer om Liberland kan du gå in här. Nu är artikeln om den här resan till Liberland utlagd i Politico.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marias Memoarer
7 years ago

Så häftigt och annorlunda!! 🙂 Ska bli spännande att se hur detta nya land utvecklas!

Unknown
7 years ago

Har ni uppmärksammat projektet i Norge? Liberstad?
Kan vara intressant