Filosofi-konferens med frihets-tema i corona-format

Sedan vi hamnade i Centraleuropa har en tradition på hösten varit att delta i två fantastiska events med en härlig blandning av frihetstörstande otämjbara själar samt vara med på allt som händer däremellan. Detta ger iallafall mig lite mer motivation och lite bränsle att ta mig igenom året, och särskilt 2020. Denna gång var det jag som tog över och arrangerade Philosophy Europe Convention och det fick bli annorlunda men det blev bra!

Philosophy Europe Convention 2020

Philosophy Europe Convention är en unik sammankomst i Prag sedan 2014 för filosofi-intresserade individer där man delar med sig av sina idéer och strävar efter mer frihet i kaoset runtomkring. Vi träffas för att prata om just frihet, österrikisk ekonomi och hur vi kan skydda våra familjer från staten och diskuterar även hur vi kan hitta mening och förstå tillvaron på ett bättre sätt.

En kort film om vad Philosophy Europe Convention handlar om.

Detta år var helt annorlunda dels för att arrangören från tidigare år inte kunde ta initiativet i år, och för att corona-restriktionerna hindrade de flesta deltagarna som brukar komma från utlandet att ens kunna ta sig dit.

Eftersom denna sammanslutning är viktig och det vore trist om det inte skulle bli av tog jag tag i det själv istället, ordnade med det praktiska och drog i olika trådar för att få ihop ett program trots bristfälliga resurser och det vardagskaos som det normalt innebär med en familj på 5 personer med olika behov.

Eftersom Sverige är ett av få länder som vid tillfället inte hade några speciella restriktioner mot resande till Tjeckien blev det en blandning av deltagare från Prag och svenskar samt en och annan tysk. Det var extra roligt att få hit filosofen och mångsysslaren Alexander Bard och kunna få visa upp delar av vårt community av politiska flyktingar från Sverige och vad unschooling och worldschooling är för något.

En rundvisning i Paralelni Polis och vingården i Troja

Den första dagen fikade vi på Bitcoin Coffee i kryptoanarkisternas Paralelni Polis. Där fick vi även en rundtur och kunde visa upp delar av verksamheten som den kreativa hörnan där 3D-skrivare sprutar ut pinfärska uppfinningar och där det även finns en professionell studio, föreläsningssal och co-working.

Paralelni Polis är en mycket speciell plats för de som strävar efter frihet. Det är en parallell plats för de som tar sig ut ur systemet på det mesta kännbara sättet: genom att använda kryptovalutor istället för fiat-valutor. De som ligger bakom projektet är också kända för sina bus-streck såsom att ha tagit ner flaggan från slottet och bytt ut den mot ett par röda enorma kalsonger, klistrat fast QR-koder för bitcoin på flaggan för att sedan ha delat ut bitar av den till folket, och för att som på bilden ovan hälsa att staten kan kyssa deras arslen för att de inte “fick” använda deras ursprungliga banner för den kommande konferensen.

Samma dag ingick det även en promenad i botaniska trädgårdens vingård där vi provade både röda och vita viner samt åt från vinklasarna som hängde intill.

En regnig helg med filosofi-snack på Maze

Vi hade föregående helg haft sol och tropiska temperaturer som övergått till arktisk kyla och oavbrutet regn under vår filosofi-helg. Det gjorde dock inte så mycket eftersom vi höll till i det mysiga caféet A Maze in Tchaiovna, som är ett alternativt te-hus där man smått går vilse i de underjordiska gångarna och hemliga rummen som finns där. Längst ner finns det en liten scen där vi planerat in 3 föreläsningar och även fick en spontan som bonus. Vi är oändligt tacksamma att vi har fått låna lokalen och att det även blev såpass uppskattat att vi är välkomna att ha framtida events där också.

Först upp på scen var Simon Andersson, som berättade om “AI as a tyrant and liberator”. Artificiell intelligens kan vara både bra och dåligt, och jag förstod det som att det var själva programmerarna som bestämde hur AI skulle tänka – så om programmerarna hade en preferens så skulle det också programmeras så.

Efter snabba steg genom ösregnet mot en lunchpaus på ett tjeckiskt traditionellt bryggeri som serverade stora bitar fläsk, skyndade vi tillbaka igen mot den mysiga källar-lokalen och fortsatte med mer filosofi.

Alexander Bard berättade om “Hegel, Nietzsche, Whitehead – Libertarianism as the heroic ideology of the digital age” som svävade ut i en mängd komplicerade idéer och historiebeskrivningar där han bland annat målade upp att världen bestod av olika slags människor – hjältarna, shamanoiderna och den stora massan av offer-kultur-dyrkare som skapar en lynchmobb som pekar ut en syndabock och attackerar denne för att de inte har några egna idéer att prata om samt hur vi ordnar det digitala kaoset genom algoritmer som är som en slags skyddsänglar som reflekterar den.

Det var roligt att Mattias Ribbing spontant hoppade in och berättade om hur man kunde bli mer smart med skärmar – han har nyligen släppt sin bok under samma tema som heter just “Skärmsmart“.

Följande dag berättade jag om varför staten inte ska ha att göra med utbildning, och hur man kan bli fri från detta (genom att i värsta fall rösta med fötterna) samt vilka fantastiska möjligheter det innebär för barnen med självstyrd inlärning eftersom det är så vi människor funkar och det är detta sätt att lära sig på som vi är designade för. Mina slides finns här.

Besök på Liberlands högkvarter

Efter en lunchpaus tog vi oss vidare till en annan del av staden – den mysiga stadsdelen Vinohrady. Vi gick i rask takt mot Liberlands ambassad där vi möttes upp med presidenten Vít Jedlička samt första damen Jana Markovičová som visade oss runt. Liberland är ett litet land på en ö i Danube-floden mellan Serbien och Kroatien.

På terrassen på Liberlands ambassad.
Välkomst-drinkar och Liberland-material på ambassaden.

Grundaren av landet har dock svårigheter att bo i det på grund av motsättningarna från grannländerna, men det finns ambassader för Liberland i de flesta länder och krafter som kämpar för dess existens, däribland den som finns i Prag där även presidentens familj också har sin bostad. Under 2016 deltog vi i en resa till själva Liberland, som även blev omskriven i tidningen Politico.

Min familj med två barn och presidenten Vit alldeles vid Liberland 2016.

Utflykt till Český kras och Karlštejn-slottet

En tradition i denna årliga sammankomst är även att åka iväg på en heldagsutflykt. Detta år valde jag att åka till en by i Český kras där vår vän Přemysl guidade oss genom skog och ängar mot det magnifika slottet Karlstejn och tillbaka längs med floden Berounka under regntunga moln.

Vi hade tur att vi trots väderprognosen inte blev blöta i regnet då det regnade under vår lunchpaus. Det var rätt behagligt att vandra trots avsaknaden av direkt solsken. Föregående helg hade det varit tropiska temperaturer och vi hade badat i samma flod som vi vandrade längs med tillbaka till byn från slottet. Dagen avslutades med en lång kaffe-paus hos vår vän innan vi tog tåget tillbaka och avslutade årets event – för att samla krafter under ett par dagar inför Hackers congress.

Vi som var med på utflykten.
Utsikt över slottet Karlštejn.
Slottet var riktigt corona-tomt.
Vi blickar ut över uppdämningen och ett vackert beläget hotell i bakgrunden.
I väntan på tåget till Prag.

Filosofi-events i framtiden

Detta år adopterade jag det gamla konceptet för Philosophy Europe Convention som är ett fantastiskt koncept för frihetsälskare med kombinerade diskussioner, föreläsningar och promenader. Det hör så bra ihop med hösten och är som är en trevlig uppvärmning inför Hackers Congress, men i framtiden om inte den ursprungliga arrangören ordnar något gör jag nog min egen grej istället – och det blir eventuellt fler och mindre regelbundna events för oss som gillar unschooling / bitcoin / österrikisk ekonomi och har Prag som bas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ahhh
Ahhh
3 years ago

Vad tycker ni om att sossarna nu vill ha obligatoriskt dagis från 2år, lockar sverige er till att återvända..