Worldschooling-vardag i sommar-Prag

Vår vardag i Prag har börjat ta form även om ingen dag är den andra lik. Det är precis det här vi ville göra med vår liv. Det ska inte vara inrutat. Det ska vara sådär lite spännande och oförutbestämt. Lite rutin har vi dock lyckats få – trots att det är sommar och trots att det är semester-mode för Prags befolkning också. För oss är semester-mode normaliteten och det att anpassa dagarna så att de får struktur snarare främmande. Eftersom sommaren är vår högsäsong då vi säljer hängmattor på våra hemsidor www.hamaca.se och www.hammockheaven.co.uk så är den främmande strukturen ett nödvändigt ont som vi måste ta tag i varje år.

Jag har börjat med att planera dagarna och använda en kalender igen, vilket jag knappt har gjort sedan vi lämnade Sverige för 18 månader sedan. Nu vet vi vad vi gör inom de närmsta veckorna iallafall, och senare i juli när vår ordinarie personal går på semester, då ska jag ta över och jobba och Paul ta över worldschoolingen lite mer istället så våra dagar kommer vara så nära en svensson-vardag så långt det går just nu. Worldschooling är en form av hemundervisning som man gör på resande fot eller där man tar in världen på det sätt man kan i sin undervisning. Om du vill veta mer om worldschooling föreslår jag att du tittar på min andra blogg Prague worldschooling.

Så, hur ser vår worldschooling-vardag ut just nu? Vi har gjort flera längre utflykter som till badsjöar, slott och naturreservat. Under dagarna har vi haft bestämda aktiviteter – ofta tillsammans med andra som hemundervisar samt en hel del lekplatsträffar. Vissa dagar har vi reserverat för att göra “ingenting”. Det är väldigt skönt faktiskt! Vädret har varit ganska fint så det mesta vi har gjort har varit utomhus. Här är några bilder som visar några av de aktiviteter vi har gjort de senaste två veckorna:
Vi har träffat en skön sydafrikansk familj som vi tog med till skogen Obora Hvezda och byggde en koja med.

Träffar för hemskolarna i Gutovka-parken har varit perfekt för varma sommardagar.

På Gutovka finns vattenlekplats, flera olika lekplatser, jättestor klättervägg och skateboardpark mm.
Det har varit så hett så då har det perfekt att ta med sig såna här picknick: Hemgjorda vietnamesiska salladsrullar.

Vi har åkt till Slapy-sjön som ligger 40 minuters bilresa söder om Prag. Här finns flera badplatser.

Barnen kunde åka på roliga båtar som man fick veva med handtaget i för att åka.

Vi var på en picknick med Class acts som ordnar lärorika aktiviteter på engelska för barn, som t.ex stjärntecken med kakor.

Lego-robot-skola på tisdagar och ibland lego-aktiviteter på helgerna på legoskolan Kiddum.

Filharmonikerna i Prag arrangerade en fantastisk Mozart-konsert för barn på engelska med underhållning också.

Sommar-mat = vietnamesiskt i Prag. Vi har njutit av Pho-soppa och annat gott på den vietnamesiska marknaden bl.a.

Vi åkte på en dagsutflykt till Prachovske Skaly som är märkliga spetsiga bergstoppar i skogen.

Jamie Oliver-matlagningsskolan “Camomile” ordnade ett knytkalas i Stromovka-parken. Här vi fick prova på delikatesser från t.ex. Azerbadjzan, Mexico och USA. Vi råkade gate-crasha ett svenskt midsommarfirande bredvid också!
Vid tunnelbane-hållplatsen Jiriho Podebrad hittade vi en rolig lekplats OCH ett genuint vietnamesiskt take-away-ställe.

Pojkarna fick diplom från den engelska fotbollsskolan som har sommar-uppehåll. Nästa vecka nalkas fotbollsläger!

En gång i veckan har vi haft programmerings-workshop med Scratch.
Barnen har ställt upp som hängmatte-modeller för www.hamaca.se
När vi inte är ute har vi lekt med lego en hel del hemma. Vi har upptäckt att Tesco har 50% rabatt rätt så ofta på lego så det har blivit en hel del turer dit. Lego är både lärorikt och kul så det uppmuntrar vi väldigt mycket. Ganska ofta kan man finna en vuxen som sitter och bygger själv i vårt hushåll faktiskt – så det är inte bara reserverat för barn 🙂 Henry har kommit igång lite med läsningen – nu kan han läsa en del ord och kan ungefär hälften av bokstäverna. Vi har tagit en paus med Khan academy och våra andra “hemskolnings”-rutiner som vi haft eftersom vi varit ute så mycket och oftasts är för trötta när vi kommer hem. Vi sparar inomhus-aktiviteterna tills det blir lite tristare väder! 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments