Umag och Istrien vid Adriatiska havet

Vidare fortsatte färden via Ljubljana västerut mot havet. Jag hade tänkt att vi skulle bo vid den Slovenska kusten men när vi följde navigeringen för nattens bokade boende uppdagades det ganska snabbt att boendet låg i Kroatien. Det gjorde inte så mycket då det bara låg en halvtimmes resa bort från staden Koper som vi hade sökt boende i.

Vi hade precis lämnat nationalparken Triglav i Slovenien och begett oss mot havet för att åka till vårt boende som jag trodde vi hade bokat i staden Koper i Slovenien. Jag hade av misstag bokat boende i Umag, en stad i Kroatien nära den slovenska gränsen. Det var lite tur i oturen för boendet var mycket trevligt. Damen som skötte semesterlägenheten bodde i en annan del av huset som var välskött. Hon pratade inte ett enda ord engelska så jag använde en blandning av tjeckiska och italienska för att kunna kommunicera.

Eftersom kroatiska är ett slaviskt språk finns det rätt många likheter mellan tjeckiska och kroatiska. Det förvånade mig att italienska användes som ett andra språk här. Nästan alla vägskyltar var på både kroatiska och italienska. Eftersom boendet var så trivsamt och damen så gästvänlig (hon kom med leksaker och mat ibland) så stannade vi där ett par dagar till.

Det fanns en pool, utekök med grillplats och det odlades grönsaker. I bakgrunden syns olivträd. Utanför ingången till vår lägenhet växte lavendel – i förebyggande syfte mot mygg tror jag.
Pojkarna fortsatte med klossar och plast-soldats-krigs-lekar.

När vi kom hit var det uppståndelsen från unschooling-drevet som tog mycket av min uppmärksamhet. Jag blev intervjuad av Expressen via mail och behövde egentid för att hantera det och hinna svara på de många frågorna i unschooling-gruppen. Min man tog barnen och åkte iväg över dagen. När de kom hem berättade de att de både hunnit åka till Slovenien, gå på akvarium, äta lunch, och bada i både Kroatien och Slovenien.

Piran – en hamnstad i Slovenien

Piran är en av de tre största städerna i Slovenska Istrien. Det är en medeltida stad som en gång tillhört den Venediska republiken. Innan dess hade området tillhört romarriket. Det har befolkats av stammar och bönder innan dess sedan lång tid. Det finns inga bilar i centrum utan man parkerar utanför på en stor parkering och tar bussen in till stan.

Pojkarna i Piran
Småbåtshamnen i Piran.
Där fanns det klippor och kristallklart vatten.
Pojkarna kom hem med dagens fynd.

Stranden i Dajla

De hade också åkt till stranden i Dajla söder om Umag. Den hade de hittat av en slump när de letade efter någonstans att äta lunch. Följande dag jobbade min man och gav mig en vägbeskrivning så att jag kunde ta pojkarna till samma strand. Där hade de hittat en del snäckor och musslor. Det fanns sjöborrar i vattnet. Det fanns en lekplats och ett litet strandkafé.

Det fanns inga andra utländska turister där utan bara vi och lokalbefolkningen. Stranden var stenig men det fanns “öar” med sand här och var när man gick längre ut. Vattnet var dock så klart att det gick att se var man trampade.

Här fanns det mycket intressant som t.ex. sjöborrar!
Vi lånade en övergiven håv. Winston kom tillbaka med en del sjöborrar i hinken.
Levande sjöborrar
“Sten-brygga” där kaféet syns i bakgrunden.

Akvariet i Umag

I staden Umag hittade min man och barnen ett akvarium där det fanns lokala arter i 25 pooler eller akvarier. Inträdet var inte dyrt, drygt 100 SEK för allihop. Det fanns lärorika aktiviteter att delta i.

Sedan lämnade vi Umag och for söderut. Fortsättning följer!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paul King
4 years ago

That aquarium could be dangerous for little ones. They have big snapping eels in the big tank. If a kid puts his hand in the water, or even above the surface, before feeding time they can easily do some serious damage.

There are warning signs…. but you must watch your kids closely.