Vintern som uteblev, influensa och om självförsörjning

Den här vintern blev inte alls som vi har tänkt oss – men vad är livet till för om inte för oförutsägbarheter och lärdomar? Vi hade planerat en hel drös skidåkning och hade tänkt hålla igång våra dagliga nuvarande rutiner – men det blev ett bryskt stopp för det när vi dels möttes av en monster-influensa och dels en såpass tidig vår att den riktiga vintern helt uteblev. I samband med det långa sjukdomsförloppet och coronavirus-utbrottet fokuserade vi istället på förberedelser.

Hela familjen var inställda på skidåkning, precis så som förra året. Efter snö-missen i Szklarska Poręba i december planerade vi om skidåkningen till januari istället och kontrollerade antal öppna liftar i de olika skidorterna vi hade tänkt ut noggrant. Eftersom vi har en mycket tajt budget för aktiviteter som skidåkning är Alperna och dyrare skidorter uteslutna – siktade vi på en roadtrip till Ukraina som verkar vara ett riktigt prisvärt alternativ. Det visade sig att det aldrig blev någon ordentlig snömängd – hela vinterna har det faktiskt blommat lite grann – så planerna uteblev.

Den japanska trädgården på botaniska i blomning.

Influensan med stort “I” och Coronavirus-nyheter

I samma veva, i samband med ett 8-årskalas för Henry i slutet i januari fick jag plötsligt ont i halsen och kände mig sjuk. Följande dag var jag frisk men dagen därpå insjuknade 3 av 5 personer i vår familj. Vi fick hög feber, ont i kroppen och kände oss helt däckade. Dagen därpå var alla sjuka. Edward åt ingenting, jag hade ingen aptit heller. Edward fick enbart näring genom att amma och fick 41.5 c feber på natten. Det var flera nätter i rad med hög feber och många täta läkarbesök. Detta var den värsta influensan vår familj har gått igenom.

Samtidigt som vi inte hade ork följde vi Coronavirus-utbrottet på nyheterna och olika youtube-kanaler. Det var faschinerande, skrämmande och nödvändigt att lära sig om det. För första gången djupdök vi i skillnaden mellan virus och bakterier, begrepp som “RNA”, “r0” och handhygien. Vi hade inget bättre för oss än att titta på Coronavirus-nyheter och Youtube-prepping-kanaler. Vi följde de extrema åtgärderna i Kina och insåg att vi inte alls var förberedda om det skulle bli tvångs-karantän i vår stad för att hindra smittan.

Resten av familjen utom Edward tillfrisknade efter ungefär 2 veckor. Edward fick en besvärlig hosta – en sekundär-infektion i bronkerna. Efter ytterligare 1.5 veckor med antibiotika blev han äntligen frisk. Efter denna sjukdomsperiod har vi varit väldigt trötta och fortfarande inte tagit igen oss helt. Vi begränsade antalet hemskolnings-aktiviteter och sammankomster. Vi fokuserade istället på vad vi kunde göra just nu för att lära oss om prepping och självhushållning.

Odling och hönor

Vi har gått med i en förening och fått en odlingslott och adopterat två hönor. På samma område finns även får och getter som vi har erbjudit att hjälpa till med. Eftersom det har varit så varmt i vinter har vi börjat plantera redan.

Pojkarna har namngett de två hönorna. De heter “kyckling-soppa” och “boxy”.

Tjeckien är ett land med betydligt mer annorlunda-tänkande-befolkning än Sverige. På samma äng som odlingen ligger på finns bland annat en slackline-bana, musikaliska arrangemang där de till och med grävt upp och dekorerat en skyttegrav för att det ska vara första-världs-krig-tema på en konsert, och givetvis finns det tillgång till en pub. Skyttegraven finns fortfarande kvar vilket är perfekt för nerf-krigen. På samma landssnutt har vi även klubbhuset där vår grupp med (mestadels) hemskolade pojkar håller till.

En utflykt till ett jordskepp

En helg åkte vi ut med äventyrsklubben för att besöka ett jordskepp nära Sazava – en längre tågresa bort från Prag. Vi blev välkomnade av eldsjälen Martin som är drivande bakom projektet som sedan visade oss runt i omgångar. Ett jordskepp är ett hus som är helt självförsörjande byggt med enkel teknik i mestadels organiska material och återanvänt material. Det är byggt så att det är varmt inne hela vintern utan att man knappt behöver använda någon annan värmekälla. Vattnet i detta hus kommer från regnet. Det samlas upp och filtreras.

Använt vatten från köket bevattnar växterna i växthuset som ligger i anslutning rummen inuti husen. Samma vatten används sedan för att spola i toaletten. Avloppsvattnet filtreras naturligt i en slags underjordisk tanker. Elen kommer från solpanelerna. Det finns också en solugn. Huset är alltså inte inkopplad till någon elledning, avlopp, eller vatten-nät. På samma tomt finns ett utedass då det kommer många gäster på sommaren. Det hålls kurser i hur man bygger jordskepp.

Att få se jordskeppet var riktigt intressant. Luften inne var så frisk och det var förvånansvärt varmt för att vara februari. Det kändes som ett hälsosamt alternativ. Vi blev inspirerade. Sedan tog en del av sällskapet en lång promenad till staden Sazava. Vi hade kommit dit med bil så vi mötte upp dem där. Sedan tog papporna bilen hem och mammorna och barnen åkte tåg. Vi såg ut på det vackra landskapet, med små söta hus längs med floden medan solen gick ner.

I väntan på tåget i Sazava.

Botaniska i blom året runt

Precis innan Coronaviruset fick spridning i Tjeckien skaffade vi och en vän varsitt familje-årskort på Botaniska trädgården. Det är en av våra favoritplatser i Prag. Vi hittade flera nya områden som vi inte sett förut, som en öken med kaktusar och den japanska trädgården. Vi hittade även ett område med musik-instrument i trä i en skog.

Det finns sköldpaddor i dammen.
Magnolia-knoppar redan i början av mars!
När vi besökte botaniska tillsammans med vännerna hann vi bara till delen vid ingången för pojkarna vill rulla på backen i gräset och jaga varann.
Öken-delen utomhus.
Bambu-skog. Besök i februari.
Violer som blommar mitt i februari.

Hemskolnings-aktiviteter under vintern

Eftersom vi mer eller mindre har varit i husarrest under den långa influensan har vi gjort saker som man kan göra inomhus. Winston har blivit faschinerad av kemi. Man hittar honom ofta ritandes molekyler eller igång med kemi-setet som vi har. Han läser och läser och läser ständigt i kemi-böckerna. Vi letar med ljus och lykta efter en privat kemi-lärare till honom.

Winstons kemi-böcker.

Jag har lagt projektet med Prague worldschooling mer eller mindre på is. Jag orkade inte driva stora träffar och ordna aktiviteter för hemundervisare då influensan verkligen sög musten ur mig. För barnens socialisering så påverkar det dock inte så mycket. Deras bästa vän har åkt till Mexiko tillfälligt men pojkarna i äventyrsklubben ses ofta ändå spontant. Vi tog oss till en stor utställning med maneter. Det fanns 10000 maneter, en rutschkana och maneter tillsammans med projektioner.

En av de otroligt bildsköna maneterna på manet-utställningen.

Vi tycker verkligen om vår äventyrs-pojk-grupp. Träffarna är varannan vecka där vi följer en läroplan. De drivande planerar noggrant. En av gångerna gjorde vi ett experiment med citroner. Vi såg att citronerna kunde tända en lysdiod när de kopplades ihop utan att ha något batteri.

Annars ses de som de vill vid klubbhuset en eller två gånger i veckan. Killarna brukar ha nerfkrig eller bygga på det. Vi planterar olika grönsaker och använder klubbhuset just nu som växthus då taket släpper in ljus och det är varmt där.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments